Nuca de cocos este într-adevăr un aliment sănătos?

Oare trebuie sa te lasi si tu sedusa de nebunia nucii de cocos? Pulpa, ulei, faina, lapte… acest fruct exotic este noua vedeta atunci cand vine vorba despre healthy food. Este cu adevarat nuca de cocos un aliat pentru sanatate sau este inca o tendinta culinara de care trebuie sa tii cont? Care este aportul sau de calorii? Cum se poate prepara?

Nu ai cum sa scapi de ea. Nuca de cocos si toate derivatele sale – faina, ulei, lapte, este peste tot si acest lucru se datoreaza in mare parte exploziei regimurilor fara gluten, fara lactoza si fara zahar, dar si tendintei produselor exotice.

Nu trebuie insa sa uitam un lucru- nuca de cocos nu este un aliment miraculos, ci unul care trebuie sa fie consumat cu moderatie in cadrul unei alimentatii echilibrate.

Apa de cocos este remineralizanta. Provine din nuca de cocos timpurie. Cu cat nuca de cocos este mai verde, cu atat contine mai multa apa de cocos. Cu doar 20 de calorii pe 100 de grame, este o bautura racoritoare si remineralizanta. Contine potasiu, mangan, magneziu, calciu si fier.

Apa de cocos poate sa inlocuiasca foarte bine sucurule carbogazoase din comert. Dar consumul sau trebuie facut cu moderatie deoarece contine totusi, 4 grame de zahar pe 100 de grame.

Pulpa proaspata de nuca de cocos este energetica. Sub coaja sa maro se regaseste o pulpa alba si usor uscata si de obicei are si putina apa. Chiar daca este foarte apoasa, aceasta pulpa este energetica- 30 de kcal pe 100 de grame si bogata in lipde- 33%. Are un procent de 90% de acizi grasi saturati, mai ales cei care re regasesc in produsele animale. Este usor dulce dar foarte bogata in fibre si se poate folosi in salate sau in preparatele dulci si sarate.

Pulpa uscata de nuca de cocos este foarte satioasa. Se poate prezenta sub forma de bucatele sau pudra. Are aceeasi compozitie ca si pulpa proaspata de nuca de cocos, dar este mult mai concentrata. Este deci un aliment foarte nutritiv, dar care trebuie insa sa fie consumat cu moderatie.

Laptele de cocos se poate digera foarte usor. Are 170 de kcal pe 100 de grame deci este cel mai energetic lapte vegetal de pe piata. Nu se poate folosi in loc de laptele de vaca in fiecare zi deoarece nu contine calciu si putine proteine. Este insa un ajutor de pret pentru cei care vor sa vina cu un plus de exotism preparatelor lor culinare- supe, curry, deserturi si multe altele…

Uleiul de cocos. Bogat in acizi grasi saturati si contine 100% lipide si deci trebuie sa fie folosit cu parcimonie. Avantajul sau este ca suporta foarte bine temperaturile ridicate si ca nu are un impact negativ asupra sistemului cardiovascular.

Este alegerea ideala pentru pui, creveti sau legume deoarece vine cu un plus de exotism si poate inlocui foarte bine untul din prajituri sau biscuiti.

Faina din nuca de cocos, un aliat pentru vegetarieni si diabetici. Este o faina fara gluten, foarte bogata in proteine si care contine o multime de aminoacizi esentiali.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?