Moxie, o dramă muzicală pentru adolescenți

Pe lista filmelor care trebuiesc vazute de adolescenti si chiar impreuna cu parintii lor, as adauga ca si cap de lista „Moxie”. Desi nu este chiar cel mai bine cotat film iMDb sau printre cele mai bune de pe Netflix, atinge o problema reala a societatii noastre din prezent si anume agresiunea din scoli si sexismul.

Desi actiunea se petrece intr-o suburbie americana, problema expusa este una de nivel mondial, astfel as plasa filmul Project freetv in randul celor educative. Ba chiar si in tara noastra se regasesc astfel de probleme grave in sistemul de invatatmant.

Vivien, o eleva de clasa a11a este protagonista filmului. In aparenta o fata sensibila si timida, la locul ei si foarte ascultatoare insa cu un spirit al dreptatii destul de dezvoltat.

Cand in clasa le vine o noua colega, aceasta incepe sa scoata la spurafata probleme ce persistau de mult intre fetele si baietii din clasa. Lucy, colega cea noua este tot mai des agresata de catre caapitanul echipei de fotbal, lucru ce este tartat cu superficialitate de catre directoarea liceului.

Moxie” este un manifest, o miscare pornita in anonimat de catre Vivien, tocmai pentru a incerca sa le faca pe fete sa inteleaga ca lucrurile trebuie sa se schimbe si sa nu se mai lase calcate in picioare. Manifestul scoate in relief faptul ca fetele trebuie sa fie motivate sa-si faca vocea auzita.

„Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume” dupa cum spunea Gandhi, excat aceasta ar fi premisa de la care porneste manifestul lui Vivian. Cred ca dupa aceasta sintagma ar trebui sa ne ghidam cu totii.

Spre finalul filmului se atinge o coarda mult mai sensibila si anume, violul.. o infractiune extrem de grava care iese la suprafata in urma manifestului. Vivian recunoaste ca ea a pornit aceasta miscare si fetele prid curajul de a spune prin toate ororile prin care au trecut.
Filmul merita vazut fiind unul educativ si totodata motivant pentru adolescenti.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?